Jicht

Jicht zorgt voor pijn in een gewricht, veroorzaakt door een ontsteking. De vormen die het vaakst voorkomt zijn jicht in de voet (specifiek de grote teen) en jicht in de knie. Het kan ook ontstaan in de enkel of pols. Als er sprake is van  jicht, wordt het gewricht dik, rood en warm. 

Jicht ontstaat doordat er urinezuurkristallen in een gewricht gaan zitten. Door deze kristallen ontstaat er een ontsteking in het gewricht. Dit zorgt voor veel pijn, zwelling en roodheid. 

Wat is Jicht ?

Jicht zorgt voor pijn in een gewricht, veroorzaakt door een ontsteking. De vormen die het vaakst voorkomt zijn jicht in de voet (specifiek de grote teen) en jicht in de knie. Het kan ook ontstaan in de enkel of pols. Als er sprake is van  jicht, wordt het gewricht dik, rood en warm. 

Jicht ontstaat doordat er urinezuurkristallen in een gewricht gaan zitten. Door deze kristallen ontstaat er een ontsteking in het gewricht. Dit zorgt voor veel pijn, zwelling en roodheid. 

Symptomen bij Jicht

Jicht komt in de vorm van aanvallen. Een jichtaanval doet erg veel pijn in het gewricht en zorgt ervoor dat het gewricht dik, rood en warm wordt. De aanval ontstaat binnen enkele uren en kan 1 tot 3 weken duren. 

Het kan om een eenmalige jichtaanval gaan. Echter ontwikkelt twee derde van de mensen na een eerste jichtaanval chronische jicht. Chronische jicht betekent dat de ontstekingen vaker voorkomen en in meerdere gewrichten. Met de jaren volgen de aanvallen elkaar steeds sneller op. De gevolgen van chronische jicht op de lange termijn zijn: 

  • Ernstige gewrichtsbeschadigingen. 
  • Kleine, witgele knobbeltjes onder de huid, bijvoorbeeld op de vingers, tenen, knieën of elleboog. Dit zijn ophopingen van urinezuurkristallen en zijn verder onschuldig. 
  • Een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 
  • Misselijkheid en overgeven. 

Oorzaken van Jicht

Jicht wordt veroorzaakt door een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Urinezuur is in principe onschuldig. Het is een natuurlijk afvalproduct dat ontstaat bij de stofwisseling. Normaal gesproken wordt dit afgebroken in het bloed. Als er echter problemen spelen met uw stofwisseling, kan het zijn dat het urinezuur niet meer genoeg wordt afgebroken. Er ontstaat dan een te hoog urinezuurgehalte in het bloed, waardoor het kan gaan kristalliseren. Dat resulteert in een jichtaanval. 

Vroeger werd gedacht dat jicht het gevolg was van te veel alcohol drinken en te veel vis en vlees eten. Tegenwoordig blijkt dit niet zo te zijn. 

Er is niet één oorzaak van jicht aan te wijzen. Wel zijn er een aantal risicofactoren die de kans op jicht kunnen verhogen: 

  • Als jicht in uw familie voorkomt, heeft u een grotere kans om het ook te ontwikkelen. 
  • Hoge bloeddruk. 
  • Hart- of vaatziekten. 
  • Hoog lichaamsgewicht. 
  • Bij mannen van middelbare leeftijd is de kans op jicht groter. 
  • Nieren die niet goed functioneren. 

Behandeling bij Jicht

Een jichtaanval kan 1 tot 3 weken duren. Daarna gaat het vanzelf over. Om bij jicht uw pijn te verlichten kunt u uw voet omhoog houden. Daarnaast kan het helpen om het gewricht te koelen met bijvoorbeeld wat ijs, gewikkeld in een theedoek. Doe dit maximaal 10 minuten per keer. Het is verstandig om, ondanks de pijn, in beweging te blijven. Inactiviteit kan er namelijk voor zorgen dat uw spieren stijf aanvoelen. Als de pijn afneemt, is het aan te raden om meer te gaan bewegen. Op de lange termijn kan dit bij jicht de pijn verlichten. Het is echter wel goed om het gewricht voorlopig niet al te zwaar te belasten. 

Uw huisarts kan u ook medicatie voorschrijven om bij jicht de pijn te verlichten, zoals prednisolon, NSAID’s of colchicine. 

Als u chronische jicht heeft en 3 of meer aanvallen per jaar krijgt, kan uw huisarts allopurinol tabletten voorschrijven. Dit helpt om het urinezuurgehalte in uw bloed omlaag te brengen. Door dagelijks allopurinol te nemen zullen de jichtaanvallen verminderen of helemaal verdwijnen. U kunt allopurinol de rest van uw leven blijven gebruiken om jichtaanvallen te voorkomen. 

Welke producten kunnen helpen

Het is verstandig om een afspraak te maken met uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een reumatoloog. Bij chronische jicht kunnen orthopedische steunzolen het grote teengewricht en eventuele ontstoken enkels en pezen ondersteunen. 

Bij jicht in de knie kan een kniebrace helpen bij klachten. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om het kniegewricht te ondersteunen. Hierdoor kunt u het kniegewricht blijven gebruiken, zonder dat het wordt overbelast. Uw Livit Ottobock Care-adviseur kan beoordelen welke kniebrace in uw situatie het meest geschikt is. 


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Kniebrace aanmeten bij Livit
Lees meer
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunzolen aanmeten bij Livit
Lees meer

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 151 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt