Artrose in de knie

Uw kniegewricht zit complex in elkaar. Het verbindt de botten van uw boven- en onderbeen. Tussen de botten zit een laagje kraakbeen. Dit dient als een soort ‘stootkussen’, waardoor de botten tijdens het bewegen niet tegen elkaar aan wrijven.  

Als er sprake is van artrose in de knie (gonartrose), is deze laag kraakbeen dunner en onregelmatiger. Ook is bij knieartrose het slijmvlies binnenin het gewricht chronisch ontstoken. Daardoor stoten de botten tegen elkaar wanneer u de knie beweegt, wat zorgt voor pijn en minder soepele bewegingen.  

Wat is artrose in de knie?

Uw kniegewricht zit complex in elkaar. Het verbindt de botten van uw boven- en onderbeen. Tussen de botten zit een laagje kraakbeen. Dit dient als een soort ‘stootkussen’, waardoor de botten tijdens het bewegen niet tegen elkaar aan wrijven.  

Als er sprake is van artrose in de knie (gonartrose), is deze laag kraakbeen dunner en onregelmatiger. Ook is bij knieartrose het slijmvlies binnenin het gewricht chronisch ontstoken. Daardoor stoten de botten tegen elkaar wanneer u de knie beweegt, wat zorgt voor pijn en minder soepele bewegingen.  

Symptomen bij artrose in de knie

De duidelijkste symptomen van knieartrose zijn pijn en stijfheid in de knie. U ervaart dit vooral wanneer u de knie weer gaat gebruiken na enige tijd rust. Daarom zult u vaak ’s ochtends bij het opstaan pijn en stijfheid in de knie ervaren. Dit wordt ook wel ochtendstijfheid genoemd. Na 10 tot 30 minuten bewegen, zakt de pijn en stijfheid in de knie.  

Daarnaast kunnen ook de volgende symptomen aanwezig zijn bij knieartrose:  

  • Extra pijn wanneer u uw knie zwaar belast. Bijvoorbeeld bij het traplopen.  
  • Krakende geluiden wanneer u uw knie buigt.  
  • Zwellingen van uw knie.  
  • De knie minder goed kunnen buigen. Dit merkt u bijvoorbeeld als u probeert te hurken.  
  • De knie gaat ineens ‘op slot’ tijdens het bewegen.  
  • De knie wordt breder. Dit komt omdat er extra bot groeit aan de randen van het kniegewricht.  

Niet alle bovenstaande symptomen hoeven aanwezig te zijn als er sprake is van knieartrose. Ook kunnen de symptomen bepaalde periodes sterker aanwezig zijn en dan weer een tijdje milder worden of verdwijnen.  

Oorzaken van artrose in de knie

De meeste mensen die lijden aan knieartrose zijn 50 jaar of ouder. Het afnemen van het kraakbeen in de gewrichten is namelijk een normale ontwikkeling die hoort bij het ouder worden. Daarom hebben mensen van 75 jaar of ouder vrijwel altijd te maken met artrose in één of meerdere gewrichten.  

Artrose in de knie kan echter ook voorkomen op een jongere leeftijd. Wanneer uw knie bijvoorbeeld is beschadigd tijdens een ongeluk, kan dit ook het kraakbeen in het kniegewricht aantasten. Wanneer er sprake is van aangeboren afwijkingen in de knie, zoals X-benen of O-benen, kan dit zorgen voor een verkeerde houding bij het staan. Dit kan leiden tot extra belasting van het kniegewricht en knieartrose tot gevolg hebben. Ook overgewicht kan zorgen voor overmatige belasting van het kniegewricht, wat de kans op knieartrose vergroot.  

Behandeling bij artrose in de knie

Artrose in de knie gaat niet meer over. Zodra kraakbeen eenmaal weg is, kan dit niet door het lichaam opnieuw worden aangemaakt. Behandeling van knieartrose is daarom gericht op het gezond houden van het kraakbeen dat nog over is en het bestrijden van de pijn.  

  • Het belangrijkste advies bij artrose in de knie is om te blijven bewegen. Door het kniegewricht te bewegen worden er voedingsstoffen opgenomen en worden afvalstoffen weggevoerd. Dit is gunstig voor het kraakbeen. Goede vormen van beweging zijn fietsen en zwemmen, omdat u de knie hierbij wel beweegt, maar slechts minimaal belast. Probeer om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Zorg dat u hierbij het gewricht niet teveel belast en blijf naar uw lichaam luisteren.  
  • Braces geven ondersteuning aan de knie en verminderen pijnklachten, deze verkopen wij ook via onze webshop Blessurewijzer.  
  • Overgewicht zorgt voor extra belasting van het kniegewricht. Als u last heeft van overgewicht, kan afvallen helpen om uw knie minder te belasten. Een diëtist kan u hierbij ondersteunen.  
  • Om de pijn te verlichten kunt u paracetamol slikken. Houdt u hierbij aan de aanbevolen dosering.  
  • Smeer diclofinac gel of ibuprofen gel op de pijnlijke plekken rondom uw knie.  
  • Wanneer de klachten aanwezig blijven, kan besloten worden tot een operatie. Er kan bijvoorbeeld een knieprothese worden geplaatst. Dit wordt echter niet snel gedaan bij mensen die jonger zijn dan 50 jaar, gezien er een grote kans is dat de prothese later moet worden vervangen.  

Oefeningen bij artrose in de knie

Bij artrose in de knie is het goed om dagelijks thuis oefeningen te doen. Daarmee vermindert op lange termijn de pijn en stijfheid in de knie. Zorg er wel voor dat u tijdens de oefeningen niet teveel pijn voelt. Uw huisarts of een fysiotherapeut kan u adviseren over hoe u het beste kunt oefenen.  

Kuitspieren stretchen  

Ga rechtop staan en plaats uw ene voet ongeveer 30 cm vóór de andere voet. Buig door uw voorste been terwijl u uw achterste been gestrekt houdt. Houd deze houding een paar seconden vast en wissel daarna van been. Doe de oefening 5 tot 10 keer per been.  

Bovenbeen stretchen  

Ga rechtop staan met uw voeten op heupbreedte uit elkaar. Breng uw rechterhak omhoog en pak met uw rechterhand uw scheenbeen vast. Houd deze houding een paar seconden vast en wissel daarna van been. Doe de oefening 5 tot 10 keer per been. Als het niet lukt om met uw hand uw scheenbeen te pakken, kunt u een (hand)doek gebruiken als hulpmiddel. Leg een handdoek om uw onderbeen heen en pak de uiteinden ervan om zo uw voet omhoog te brengen.  

Hamstring stretchen  

Ga rechtop staan en plaats de voet van het been waarin u artrose heeft op een kleine verhoging, zoals een laag krukje. Houd dit been gestrekt, zodat u uw hiel in het krukje duwt en uw tenen omhoog wijzen. Ondertussen buigt u de andere knie en buigt u, met gestrekte rug, voorover. Houd deze houding vast totdat u de stretch voelt aan de achterkant van uw bovenbeen. Herhaal deze oefening 5 tot 10 keer.  

Welke producten kunnen helpen

Een kniebrace, ook wel orthese genoemd, wordt vaak ingezet bij knieartroseklachten. Een orthese is namelijk een laagdrempelige manier om het kniegewricht te ontzien. Hierdoor kan u het gewricht wel blijven gebruiken, zonder dat het wordt overbelast. Uw Livit Ottobock Care-adviseur kan beoordelen welke kniebrace in uw situatie het meest geschikt is. Bij milde knieartrose is een ondersteunende brace vaak voldoende. Indien de knieartrose geconcentreerd is aan de binnen/buitenzijde van de knie is een corrigerende kniebrace vaak meer geschikt. Deze zorgt voor een lichte standverandering waardoor uw knie gelijkmatiger belast wordt. De keuze voor een kniebrace is afhankelijk van verschillende factoren. Uw Livit Ottobock Care-adviseur kan beoordelen welke kniebrace in uw situatie het meest geschikt is, maar u kan natuurlijk daarbij uw voorkeuren aangeven. 

Heeft u een extra kniebrace nodig, als reserve voor bijvoorbeeld tijdens het reizen? Deze verkopen wij voordelig via onze webshop Blessurewijzer.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Kniebrace aanmeten
Naar kniebrace
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Kniebrace kopen
Naar onze webwinkel

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt