Platvoet

Als u naar de binnenkant van een volwassen voet kijkt, ziet u meestal een opwaartse curve in het midden van de voet. Dit wordt de voetboog genoemd. Verschillende pezen in de voet en het onderbeen werken samen om de voetboog te vormen. De voetbogen vormen een veer voor het stappen en helpen het lichaamsgewicht over de voeten en benen te verdelen. Wanneer de pezen alle de juiste hoeveelheid trekken, vormt er in uw voet een gematigde, normale voetboog. Wanneer pezen niet goed samenkomen, is er weinig of geen voetboog. Dit wordt platvoet of doorgezakte voet genoemd. Wanneer mensen platvoeten hebben, kunnen hun voeten naar de binnenkant rollen als ze staan en lopen. Dit staat bekend als overpronatie en het kan er ook voor zorgen dat de voeten naar buiten wijzen. 

Wat is een platvoet?

Als u naar de binnenkant van een volwassen voet kijkt, ziet u meestal een opwaartse curve in het midden van de voet. Dit wordt de voetboog genoemd. Verschillende pezen in de voet en het onderbeen werken samen om de voetboog te vormen. De voetbogen vormen een veer voor het stappen en helpen het lichaamsgewicht over de voeten en benen te verdelen. Wanneer de pezen alle de juiste hoeveelheid trekken, vormt er in uw voet een gematigde, normale voetboog. Wanneer pezen niet goed samenkomen, is er weinig of geen voetboog. Dit wordt platvoet of doorgezakte voet genoemd. Wanneer mensen platvoeten hebben, kunnen hun voeten naar de binnenkant rollen als ze staan en lopen. Dit staat bekend als overpronatie en het kan er ook voor zorgen dat de voeten naar buiten wijzen. 

Symptomen bij een platvoet

Het meest voorkomende symptoom van platvoeten is pijn in de voeten. Dit kan optreden als gevolg van te gespannen spieren en ligamenten. Deze delen van het lichaam kunnen ook pijnlijk zijn bij een platvoet: 

  • Knie 
  • Heup 
  • Binnenkant enkel (zwelling mogelijk) 
  • Voetboog 
  • Kuit 
  • Onderrug 
  • Onderbenen 
  • Één of beide voeten kunnen ook stijf aanvoelen 

Wanneer mensen platvoeten hebben, kunnen hun voeten naar de binnenkant rollen als ze staan en lopen. Dit staat bekend als overpronatie en het kan er ook voor zorgen dat de voeten naar buiten wijzen. Platvoeten kunnen ook een ongelijke verdeling van het lichaamsgewicht veroorzaken. Dit kan ertoe leiden dat schoenen ongelijk of sneller dan normaal slijten, vooral aan één kant, wat tot verdere verwondingen kan leiden. 

Test uzelf op platvoeten 

U kunt uzelf gemakkelijk testen om te zien of u platvoeten heeft. Volg daarvoor deze drie stappen: 

1.Maak uw voeten nat. 

2.Ga op een plat oppervlak staan waar uw voetafdruk zichtbaar wordt, zoals op beton 

3.Stap weg en kijk naar de voetafdrukken. Als u volledige indrukken van de onderkant van uw voeten op het oppervlak ziet, heeft u waarschijnlijk platte voeten. 

Veel jonge kinderen hebben platvoeten. Wanneer het kind staat, zien de voeten er plat uit. Maar wanneer het kind op zijn tenen staat, verschijnt er toch een lichte boog. In de meeste gevallen, als kinderen ouder worden, ontwikkelen deze voetbogen zich verder en lossen de platvoeten zichzelf op. 

Platvoeten hebben alleen behandeling nodig als ze ongemak veroorzaken, een onderliggende aandoening aangeven of tot pijn elders in het lichaam leiden. Sommige mensen ervaren geen problemen bij hun platte voeten. Maar wanneer platvoeten symptomen veroorzaken, kunnen eenvoudige hulpmiddelen en oefeningen helpen om het ongemak te minimaliseren. Lees hieronder verder voor meer informatie over de symptomen, oorzaken en behandeling van platvoeten. 

Oorzaken van een platvoet

Veelvoorkomende oorzaken van platvoeten zijn: 

  • Genetische factoren, ouders kunnen een platvoet overdragen op hun kinderen 
  • Zwakke voetbogen, 
  • Voet- of enkelblessure 
  • Artritis of reumatoïde artritis 
  • Schade, disfunctie of scheuring van de achterste tibiale pees 
  • Zenuwstelsel of spierziekten, zoals hersenverlamming, spierdystrofie of spina bifida 

Een andere aandoening die platvoeten kan veroorzaken is tarsale coalitie. Deze aandoening zorgt ervoor dat de botten van de voet samensmelten, wat resulteert in stijve en platte voeten. Mensen hebben ook meer kans om platvoeten te ontwikkelen als ze overgewicht of diabetes hebben. Platvoeten komen ook vaker voor tijdens de zwangerschap. Platvoeten kunnen zich ook met de leeftijd ontwikkelen: door het ouder worden verzwakt de tibia-pees. Deze pees is de primaire ondersteuning voor de voetboog. En tenslotte kunnen platvoeten ook optreden als gevolg van een ontwikkelingsstoornis die optreedt tijdens de kindertijd of die zich ontwikkelt met de leeftijd of na de zwangerschap. 

Een platvoet bij kinderen 

Kinderen en baby’s lijken vaak platvoeten te hebben. In feite is de voetboog zich meestal nog aan het ontwikkelen. Na verloop van tijd, zo rond het tiende jaar, zou de voetboog zich normaal ontwikkeld moeten hebben. Het hebben van platte voeten in de kindertijd, betekent niet dat een persoon altijd platvoeten zal hebben. Als een kind echter platvoeten heeft als gevolg van een onjuiste botontwikkeling of een andere aandoening, zoals spina bifida, zal een arts vaak de onderliggende oorzaak moeten behandelen. 

Behandeling bij een platvoet

Als platvoeten pijn veroorzaken, kunnen ondersteunende, goed uitgeruste schoenen helpen. Extra breed passende schoenen kunnen verlichting bieden. Op maat ontworpen steunzolen kunnen de druk in de voetholte verlichten en pijn verminderen als de voeten te ver naar binnen rollen.  Bij een ontsteking in de enkel kan het dragen van een enkelbrace kan ook nuttig zijn totdat de ontsteking vermindert. 

Artsen adviseren daarnaast vaak rust aan hun patiënten tot de symptomen verbeteren en om activiteiten te vermijden die de voetklachten zouden kunnen verergeren. Een persoon met artritis of een gescheurde pees kan waarschijnlijk goed geholpen worden met een steunzool. Als deze niet werkt, kan een operatie soms noodzakelijk zijn. Sommige botten ontwikkelen zich niet goed in de kindertijd, wat kan resulteren in platvoeten vanaf de geboorte tot in de volwassenheid. In deze zeldzame gevallen kan chirurgische interventie noodzakelijk zijn om gesplitste botten van elkaar te scheiden. Wanneer obesitas de oorzaak is van platvoeten, kan afvallen de symptomen verbeteren. 

Oefeningen bij een platvoet

Een fysiotherapeut kan helpen bij specifieke oefeningen om de symptomen van platte voeten te minimaliseren of te voorkomen dat deze zich verder ontwikkelen. De volgende oefeningen helpen om de sterkte en flexibiliteit van de voeten en enkels te verbeteren. Dit kan de symptomen te verlichten. 

Hielpees strekken 

Een strakke achillespees zal de voet naar binnen laten rollen. Met het strekken van de hielpees en de spieren in de kuiten, rekt u de pezen langzaam iets op. 

  • Ga rechtop staan tegen een muur en leg een hand op ooghoogte op de muur. 
  • Plaats het been dat been moet worden uitgerekt ongeveer een stap achter het andere been en plant de hiel stevig op de grond. 
  • Buig de knie van het voorste been totdat u een rek voelt in het achterste been. 
  • Houd gedurende 30 seconden vast en rust dan 30 seconden uit. Herhaal nog negen keer. 
  • Het is essentieel om te voorkomen dat de rug wordt gebogen en recht wordt gehouden. 
  • Voer deze oefening twee keer per dag uit. 

De golfbalrol 

Deze oefening vereist een stoel en een golfbal. Ga op de stoel zitten met de voeten stevig op de grond. Plaats een golfbal onder de voet en rol deze 2 minuten vooruit en terug onder de voetboog om de pezen onder de voet uit te rekken. 

Welke producten kunnen helpen

Op maat ontworpen steunzolen kunnen de druk in de voetholte verlichten en pijn verminderen als de voeten te ver naar binnen rollen. Of kom eens langs bij Livit voor een uitgebreide voetanalyse. U krijgt daar deskundig advies van een orthopedisch adviseur bij u in de buurt. 


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunzolen aanmeten
Lees meer
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Voetanalyse bij Livit
Lees meer
Livit nieuwe logo - Livit ottobock care

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 151 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt