Artrose in de voet

Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. In de voeten zitten vele botjes, die er gezamenlijk voor zorgen dat u soepel kunt lopen. Aan de uiteinden van al deze botten zit een laagje kraakbeen. Deze laag kunt u vergelijken met een stootkussen, dat ervoor zorgt dat de botten soepel kunnen bewegen zonder tegen elkaar aan te wrijven.  

Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren uw botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.  

Wat is artrose in de voet?

Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. In de voeten zitten vele botjes, die er gezamenlijk voor zorgen dat u soepel kunt lopen. Aan de uiteinden van al deze botten zit een laagje kraakbeen. Deze laag kunt u vergelijken met een stootkussen, dat ervoor zorgt dat de botten soepel kunnen bewegen zonder tegen elkaar aan te wrijven.  

Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren uw botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.  

Symptomen bij artrose in de voet

Artrose kan ontstaan in alle gewrichten van de voet. Het komt echter het vaakst voor in het gewricht van de grote teen en in het enkelgewricht. Bij artrose in de voet kunnen de volgende symptomen horen:  

  • Stijfheid in het gewricht. Dit treedt vooral op als u weer gaat bewegen na een tijd van rust. Daarom voelt u vaak stijfheid in de voet als u ’s ochtends opstaat. Na 10 tot 30 minuten bewegen verdwijnt de stijfheid grotendeels.  
  • Pijn in de voet. Ook de pijn is het meest aanwezig bij het opstarten na lange tijd rust.  
  • Knarsend geluid bij het bewegen van de voet.  
  • Zwelling van de voet. Dit gebeurt wanneer de voet is ontstoken. Deze voelt dan warm en dik aan.  
  • Moeite met bewegen. Door de voetartrose, kan de stand van de voet veranderen. Dit zorgt voor een instabiel gevoel, waardoor mensen vaak onzeker worden om te bewegen.  

Oorzaken van artrose in de voet

Artrose in de voet komt vaker voor bij ouderen. Dit heeft ermee te maken dat kraakbeen sowieso vermindert met de leeftijd. Voetartrose kan echter ook optreden wanneer de voet overmatig is belast, bijvoorbeeld na een ongeval. Op die manier kan het dus ook bij jongeren voorkomen. Andere risicofactoren voor het ontwikkelen van voetartrose zijn:  

  • Bepaalde ziektes aan de gewrichten, zoals reuma of artritis. Deze ziekten tasten het kraakbeen aan. Als hier sprake van is, heeft de persoon vaak artrose op meerdere plekken in het lichaam.  
  • Hierdoor worden de gewrichten in de voet extra belast, wat kan leiden tot voetartrose.  
  • Overbelasting van de voet door intensief sporten of lichamelijk zwaar werk.  
  • Erfelijke factoren. In sommige families komt artrose vaker voor.  
  • Vrouwen krijgen vaker last van artrose dan mannen.  

Behandeling bij artrose in de voet

Artrose in de voet is een chronische aandoening en kan daarom helaas niet worden genezen. Wel zijn er behandelingen die de bijbehorende pijn en stijfheid kunnen doen verminderen:  

  • Wat vaak als eerste wordt ingezet in de behandeling van voetartrose is een corrigerende steunzool gecombineerd met aangepast (orthopedisch) schoeisel. Door speciaal op uw voet aangepaste schoenen te dragen, wordt de stand van uw voet (of enkel) gecorrigeerd, wat overbelasting tegengaat. Bij Livit Ottobock Care kunnen wij uw steunzolen op maat aanmeten, maakt u daarvoor een afspraak op een van onze locaties.  
  • Daarnaast kunt u van uw huisarts medicijnen voorgeschreven krijgen die pijnstillend en/of ontstekingsremmend werken. Dit kan de pijn verlichten en ervoor zorgen dat eventuele zwelling in de voet afneemt.  
  • Als er sprake is van overgewicht, is het aan te raden om af te vallen. Hierdoor wordt uw voet minder belast, wat ervoor zorgt dat de klachten niet erger zullen worden.  
  • Het is goed om uw voet te blijven bewegen. Als u de spieren in de voet niet beweegt, zullen deze namelijk steeds zwakker worden en komt de druk steeds meer op de gewrichten te liggen in plaats van op de spieren. Probeer om in ieder geval 30 minuten per dag het gewricht te bewegen, zonder het teveel te belasten.  
  • In ernstige gevallen kan een operatie worden overwogen, zoals een artrodese. Bij deze operatie worden de botten in het gewricht aan elkaar vastgemaakt met pinnen of een plaatje. Dit vermindert de pijn, maar zorgt ook voor minder bewegingsvrijheid. Een andere operatie is het plaatsen van een enkelprothese. Dat wordt echter weinig gedaan, omdat dit niet zulke succesvolle uitkomsten heeft als bijvoorbeeld een knieprothese.  

Oefeningen bij artrose in de voet

Voor de gezondheid van het kraakbeen in uw voet en enkel is het verstandig om iedere dag oefeningen uit te voeren. Uw huisarts of fysiotherapeut kan u helpen om de oefeningen op de juiste manier te doen.  

Voeten strekken  

Ga op de grond zitten en leun achterover terwijl u steunt op uw handen. Houd uw knieën gebogen en uw hielen op de grond. Beweeg nu uw tenen zo ver mogelijk naar u toe. Houd dit drie tellen vast en beweeg uw tenen nu zo ver mogelijk van u af. Doe dit in totaal drie keer.  

Rondjes draaien met uw voeten  

Ga op de grond zitten en leun achterover terwijl u steunt op uw handen. Houd uw knieën gebogen en uw hielen op de grond. Draai rondjes met uw beide voeten. Doe dit drie tellen lang en draai daarna de andere kant op. Doe dit in totaal drie keer.  

Tenen samenknijpen  

Ga op een stoel zitten en plaats een handdoek onder uw voeten. Leg uw voeten plat op de handdoek. Vervolgens knijp u uw tenen samen en daarna ontspant u ze. Herhaal deze beweging voor 30 seconden.  

Welke producten kunnen helpen

Steunzolen worden vaak ingezet bij artroseklachten in de voet. Een op maat gemaakte zool is namelijk een laagdrempelige manier om de gewrichten in de voet te ontzien. Hierdoor kunt u uw voet blijven gebruiken, zonder dat de gewrichten worden overbelast. Bij Livit Ottobock Care kunnen wij uw steunzolen op maat aanmeten, maak daarvoor een afspraak op een van onze locaties. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.  

Semi-orthopedische schoenen kunnen helpen bij een breed scala aan voetklachten, enkelklachten en heup- en rugklachten, waaronder artrose. Voeten zijn een belangrijk deel van het lichaam. Als lopen pijn doet of als u confectieschoenen uit de schoenwinkel niet (meer) aan kunt, kan dit uw bewegingsvrijheid behoorlijk in de weg zitten. Uw arts kan dan orthopedische, of semi-orthopedische schoenen voorschrijven. Uw Livit orthopedisch adviseur helpt u vervolgens met het vinden van de beste oplossing: schoenen op maat, die niet alleen precies bij uw voeten passen, maar ook bij uw persoonlijke stijl, smaak en wensen. 


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Steunzolen aanmeten
Naar steunzolen
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Orthopedische Schoenen bij Livit
Semi-orthopedische schoenen

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Chat met onze klantenservice
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 155 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt