Informatie over een cosmetische beenprothese
De passieve beenprothese kan niet bewegen, maar maakt u weer ‘compleet’. Wij maken de passieve beenprothese voor u op maat in onze werkplaats. Meer weten? Neem contact met onze orthopedisch adviseur voor advies en meer informatie.
Cosmetische beenprothese aanmeten
Prothese aanmeten stap 1
Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast.
Tijdens deze eerste afspraak meten we de cosmetische beenprothese aan. We nemen de maten van uw stomp en resterende been en kijken welk soort prothese het beste bij uw probleem past. Aan de hand van uw maten, maken wij uw cosmetische beenprothese.
De orthopedisch adviseur maakt meestal een pasafspraak met u over 2 weken.
Prothese aanmeten stap 2
Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of uw beenprothese goed past en comfortabel zit. We doen de prothese bij u aan en stellen de prothese waar nodig bij. Tijdens deze afspraak leggen wij u uit hoe u de prothese aan- en uit moet trekken en schoon kunt maken. Ook maken wij een controleafspraak. Eventueel op een technisch spreekuur met uw voorschrijvend arts erbij.
Gebruikshandleiding cosmetische beenprothese
Cosmetische beenprothese gebruiken
Uw voorschrijvend arts, fysiotherapeut en/of adviseur helpt u met het leren leven met uw prothese. Het gebruiksadvies dat zij u gegeven hebben is altijd leidend. Neem rustig de tijd om uw prothese aan te trekken en zorg ervoor dat:
- Uw stomp schoon, droog en vrij van wondjes of beschadigingen is.
- Eventuele stompkous(en) glad en goed aangesloten om de stomp zitten.
- U de prothese in de juiste stand (die uw adviseur u heeft uitgelegd) aantrekt.
- U altijd controleert of uw prothese goed vastzit voor u hem belast.
- Uw prothese niet in aanraking komt met water. Is de prothese toch nat geworden, neem dan contact op met uw orthopedisch adviseur.
Er bestaan speciale waterbestendige prothesen of hoezen waarmee u wel het water in kunt. Vraag ernaar bij uw orthopedisch adviseur. Heeft u problemen met het dragen of het mechanisme van uw prothese, neem dan contact op met uw orthopedisch adviseur. Heeft u problemen met uw stomp of andere klachten, raadpleeg dan altijd eerst uw arts of specialist.
Cosmetische beenprothese aan- en uittrekken
Voor het aantrekken van een liner rolt u de randen helemaal naar buiten toe op. Plaats de liner dan tegen uw stomp en rol de liner af over uw ledemaat heen. Als u een liner draagt met pin, let dan op dat de pin in het verlengde van uw stomp staat. Bij het uittrekken rolt u de liner weer terug.
Cosmetische beenprothese onderhouden
Maak de koker dagelijks schoon met een vochtige doek of een desinfecterend middel. Verwijder het middel vervolgens goed met een vochtige doek. Laat de koker aan de lucht drogen voordat u de prothese aantrekt. Is uw koker bekleed, bijvoorbeeld met leer, gebruik dan geen alcohol, water of zeep.
- Als u stompkousen gebruikt, zorg dan dat u elke dag met schone start. Was de stompkousen met de hand in een lauw (30°C) sopje (let op het bijgeleverde wasvoorschrift).
Neem direct contact op met uw adviseur bij de eerste tekenen van schade of storingen. Zo kan de schade zo veel mogelijk beperkt blijven en uw veiligheid gewaarborgd.
Onderhoud Liner
Maakt u gebruik van een liner, lees dan aandachtig de meegeleverde onderhoudsinstructies door.
- Meestal geldt: maak de binnen- en buitenkant van de liner elke avond schoon met ongeparfumeerde zeep.
- Spoel na het schoonmaken de liner goed af met lauw water en dep deze droog met een stofvrije doek. Laat de liner vervolgens drogen op de plastic standaard, met de stoffen bekleding naar buiten.
- Bij een liner met een pinsysteem, zuigt u de adapter van het pinsysteem (in de koker) eenmaal per week goed uit met de stofzuiger.
Let op: Stel de liner en koker van uw prothese nooit langdurig bloot aan hitte van bijvoorbeeld verwarming of zon. De materialen waarvan deze onderdelen gemaakt zijn kunnen niet goed tegen temperaturen hoger dan 40°Celcius. Haal uw prothese niet zelf uit elkaar. De onderdelen zijn door een deskundige op een speciale manier aan elkaar bevestigd.
Onderhoud siliconen en pvc onderdelen
Siliconen onderdelen van uw prothese (bijvoorbeeld een hoes of hand) kunnen scheuren als ze in contact komen met scherpe voorwerpen. Mocht er een scheurtje zijn ontstaan, neem dan direct contact op met uw orthopedisch adviseur. Was uw prothesehandschoenen van pvc of siliconen mee wanneer u uw handen wast. Prothesehandhoezen kunt u ook met water en zeep reinigen.
Let op:
- Siliconen hoezen slijten snel door gebruik. Hoe voorzichtiger u ermee omgaat, hoe langer ze meegaan.
- Gebruik op siliconen nooit oplosmiddelen en pas bij pvc op met aanraking van hete voorwerpen (zoals een pan).
- Houdt u strikt aan het eventuele onderhoudsschema van uw prothese. Bij het niet naleven ervan kunt u geen aanspraak maken op de garantie.
Controle
Door het intensief dragen van uw sierprothese kan er ongemerkt slijtage optreden. Door slijtage aan bijvoorbeeld de pasvorm, het materiaal of de sluitingen kan de werking van uw hulpmiddel verminderen. Laat uw sierprothese daarom regelmatig controleren door uw orthopedisch adviseur. Wij nemen contact met u op voor het plannen van deze controle-afspraak. Heeft u last of vragen, bel ons dan gerust.
Onder een amputatie wordt verstaan het verwijderen van een deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld een hele teen, voet, arm, been, of een deel ervan. De redenen om een amputatie voor te stellen kunnen verschillend zijn. Toch komen ze in feite allemaal op hetzelfde neer: er is meestal sprake van zodanige weefselschade (beschadiging en/of versterf), dat het niet amputeren ernstige gevolgen heeft voor het verdere leven.
De amputatie van een ledemaat is een ingrijpend proces. Op deze website vind u alle relevante en praktische informatie over het amputatieproces.
Garantie cosmetische beenprothese
Uw sierprothese voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I. De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte prothese is één jaar en gaat in op de datum van aflevering. Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.
Niet tevreden?
Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.
Wet- en regelgeving
Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.