Steunkousen. Vaak denken mensen bij dit woord aan de dikke, bruine kousen van weleer. Maar dat beeld behoort tot het verleden. Ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren. En iets anders dat passé is: het idee dat ze er alleen voor vrouwen zijn. Steunkousen helpen ook mannen in de strijd tegen sommige klachten. Op deze pagina leest u bij welke klachten, en vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.
Steunkousen zijn extra elastische kousen die bedoeld zijn als medisch hulpmiddel. Ze helpen tegen verschillende klachten en aandoeningen. De bekendste: spataders, enkeloedeem (vasthouden van vocht in de enkels) of trombose. Soms worden steunkousen ook als hulpmiddel ingezet tegen reuma en diabetes. Steunkousen helpen vooral om verergering van klachten tegen te gaan. Dat geldt ook voor compressiekousen voor mannen, ook bekend als medische compressiekousen of Therapeutische Elastische Kousen (TEK). Die geven meer druk, zitten wat strakker en helpen ook bij zwaardere klachten.
Steunkousen voor mannen (en die voor vrouwen overigens ook) worden met name ingezet bij klachten als spataderen en enkeloedeem. Op het eerste gezicht lijken die twee aandoeningen weinig met elkaar te maken hebben. Maar: schijn bedriegt. De onderliggende oorzaak is in beide gevallen een slechtere doorbloeding van de (onder)benen.
Meer over de klachten waar steunkousen tegen helpen
De doorbloeding verslechtert bij de meeste mensen als ze ouder worden. In de benen ontstaan dan als eerste problemen. Hoe dat komt? Meestal omdat u wat minder gaat bewegen. Uw beenspieren spelen namelijk een belangrijke rol bij de doorbloeding. Wanneer u wandelt, worden de bloedvaten dichtgedrukt. Uw bloed wordt omhoog geduwd. Aderkleppen helpen te voorkomen dat het bloed terugstroomt. Als uw aderkleppen achteruitgaan, stroomt het bloed moeizamer terug. De druk op uw aderen wordt dan hoger en de kleppen kunnen kapot gaan. Dat kan leiden tot spataders. Uw aders gaan kronkelen en worden zichtbaar aan uw huidoppervlak.
Meer over het ontstaan van spataders
Enkeloedeem (dikke enkels door het vasthouden van vocht) heeft dezelfde onderliggende oorzaak. De kleppen werken minder en er ontstaat teveel druk in de aderen. Onder die druk lekt er extra vocht door de aderwand. Als dit aanhoudt, krijgen mensen last van dikke enkels.
Meer over dikke enkels
U weet nu tegen welke aandoeningen steunkousen voor heren helpen. Hoe de kousen hun werk precies doen, leest u hieronder. Steunkousen (in drukklasse 1) en compressiekousen of therapeutische elastische kousen (drukklasse 2, 3 of 4) helpen uw bloedvaten een handje bij de strijd tegen de zwaartekracht. De kousen doen dit door druk te zetten op uw benen. Met die druk van buitenaf worden de aderen en aderkleppen ondersteund. Dat werkt op meerdere manieren:
Steunkousen voor heren kunnen preventief werken en helpen verergering van problemen te voorkomen. Maar ook tegen bestaande problemen werken de kousen.
Compressiekousen voor heren in drukklasse 2, 3 of 4 geven meer druk dan kousen uit klasse 1 (of A). Deze kousen zijn ook wel bekend als therapeutische elastische kousen (TEK) of medische steunkousen. U raadt het al: hoe serieuzer de klachten, hoe hoger de drukklasse van de kousen die u nodig heeft. Kousen in klasse 3 en 4 kunt u niet zelfstandig aanschaffen. Dat kan alleen op doktersvoorschrift. Compressiekousen moeten worden aangemeten door een compressiespecialist. Dat kan bij Livit. Om deze reden is het verstandig steunkousen voor mannen te overwegen. Het gezegde luidt niet voor niets: voorkomen is beter dan genezen.
Meer informatie over drukklassen
Onderstaande tabel laten het verschil tussen steunkousen en compressiekousen voor heren zien:
Als u de kousen vooral ter preventie wilt gaan dragen, is het goed om eerst na te gaan wat de problemen precies veroorzaakt. Heeft u een zittend beroep of maakt u vaak lange reizen? Dan kunnen reiskousen u misschien verder helpen. Dat zijn steunkousen, speciaal bedoeld voor tijdens het reizen. Ze zijn onopvallend en modieus vormgegeven en zijn niet als steunkousen te herkennen. Shop hier uw reiskousen
Als u juist na sporten of (intensief) bewegen last hebt, zijn sportcompressiekousen een goede keuze. Ze helpen uw doorbloeding tijdens en vooral direct na het sporten. Uw spieren raken iets minder snel verzuurd en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Dat verkleint de kans op spierpijn.
Steunkousen in drukklasse 1 kunt u zelf aanschaffen. Ze worden niet vergoed door de verzekering. Steunkousen voor mannen zijn er in verschillende prijsklassen. Het begint vaak rond de € 30. De betere steunkousen kosten ongeveer het dubbele: € 60. Het kwaliteitsverschil tussen kousen komt tot uiting in de levensduur van de kous. Kwalitatief betere garens gaan langer mee en behouden langer de juiste druk. Ook de productiemethode en afwerking van de kous is van invloed op de prijs. Therapeutische elastische kousen krijgt u alleen na medisch advies. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig. Deze kousen worden wél vergoed door de zorgverzekering. Meer informatie over de kosten van therapeutische elastische kousen vindt u hier.
Therapeutische Elastische Kousen (TEK) of compressiekousen in drukklasse 2 of hoger zijn alleen op doktersvoorschrift te krijgen. Ze moeten worden aangemeten door een medische speciaalzaak, zoals Livit. Heeft uw arts u geadviseerd om compressiekousen aan te laten meten? Bekijk dan onze pagina over het aanmeten van steunkousen. Daar leggen we uitgebreid uit hoe het werkt en hoe u een afspraak kunt maken.
Met meer dan 155 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt
Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt