Bij het maken van een dynamische voetdrukmeting wordt gebruik gemaakt van een RS digitale voetscan. Door de meting worden voetklachten, drukpunten onder de voeten en de afwikkeling van de voeten nauwkeuring in kaart gebracht. De druk onder de voeten wordt zeer secuur gemeten, ook tijdens het lopen. Aan de hand van de meting kan er bepaald worden, waar onder de voet extra ondersteuning of correctie nodig is. Na afloop van de meting ontvangt u een digitaal voetenrapport met uw persoonlijke voetdrukgegevens erin. Wilt u meer weten over de voetdrukmeting? Neem dan contact met ons op.
Met een dynamische voetdrukmeting kunnen we de oorzaak van eventuele voetklachten nog beter achterhalen, want meer dan 8000 sensoren registreren de drukverdeling onder de voeten. Tijdens de meting loopt u een aantal keer over een gevoelige meetplaat en wordt de drukverdeling onder de voet nauwkeurig geregistreerd. Zo kunnen wij een zo persoonlijk mogelijk advies geven. De drukmeting duurt slechts een paar minuten en direct hierna krijgt u van onze adviseur een persoonlijk advies over het ontstaan van uw klachten en hoe u hier het beste mee om kunt gaan. De uitkomst van de dynamische voetdrukmeting kan een aanleiding zijn voor het laten aanmeten van steunzolen.
Onze voeten maken veel mee. We realiseren ons niet altijd dat onze voeten ons lichaam de hele dag moeten dragen. Met 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en talloze banden is het niet vreemd dat voetklachten zo vaak voorkomen.
Er zijn verschillende soorten aandoeningen waar pijn aan de voet bij voorkomt. Hieronder staan de meest voorkomende. Klik op een aandoening om er meer over te lezen:
Artrose
Artrose in de voet betekent dat het kraakbeen in de voet of enkel is aangetast. Wanneer er sprake is van artrose, wordt de kwaliteit van het kraakbeen steeds minder. Het kan zelfs gebeuren dat dit kraakbeen na verloop van tijd helemaal verdwijnt. Daardoor schuren je botten tegen elkaar, wat kan zorgen voor hevige pijn en stijfheid in het gewricht.
Bunion
Een bunion is een grote knobbel aan de zijkant van de voet, bij de aanzet van de grote teen. Door de bunion zal de grote teen naar binnen gericht staan.
Diabetes
Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel uit balans is.
Fasciitis Plantaris
Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel die veel voorkomt bij sporters.
Haglundse extose
Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van je hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan je hiel erg pijn doen.
Hallux Valgus
Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen: het teengewricht draait naar buiten en de teen draait naar binnen. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen.
Hamerteen
Een hamerteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Deze aandoening kan voorkomen in de middelste tenen, dus niet in de grote teen of de kleine teen.
Hielspoor
Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’.
Holvoet
Bij een holvoet (pes cavus) is de voetboog bijzonder hoog of “hol”.
Jicht in de voet
Jicht is een zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. De meest voorkomende vorm is jicht in de voet. Hierbij voelt u een acute pijn in de voet, waarschijnlijk in de grote teen.
Klauwteen
Een klauwteen houdt in dat één van de tenen krom staat. Het lijkt op hamertenen, maar er zit wel een verschil tussen de twee aandoeningen. Bij een klauwteen is het eerste en tweede gewricht in het kootje gebogen. Bij een hamerteen is alleen het eerste gewricht gebogen.
Morton neuroom
Wanneer je last hebt van een Morton neuroom heb je milde tot scherpe pijn in de tenen of je voorvoet. Hierdoor is het pijnlijk om te lopen.
Neuropathie
Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd.
Platvoet
Wanneer pezen niet goed samenkomen, is er weinig of geen voetboog. Dit wordt platvoet of doorgezakte voet genoemd.
Reuma
Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd spier- en gewrichtsaandoeningen. De, meestal chronische, gevolgen zijn pijn en stijfheid in spieren of gewrichten.
Rugpijn
Rugpijn is een pijnlijk gevoel dat u ervaart in de rug, en meestal de onderrug. De oorzaak voor rugpijn ligt niet altijd aan de rug, maar vaak ook aan de stand van de voeten.
Tarsaal tunnel syndroom
Het tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in je voeten, tenen of hiel.
Ziekte van Sever
De ziekte van Sever is een aandoening die kan voorkomen bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud. Hierbij doet de achterkant van de hiel pijn en ook kan de hiel wat gezwollen zijn, vooral tijdens of direct na het sporten of andere activiteiten.
Tijdens de voetdrukmeting loopt u een aantal keer over een gevoelige meetplaat en wordt de drukverdeling onder de voet nauwkeurig geregistreerd. Zo kunnen wij een zo persoonlijk mogelijk advies voor uw voeten geven. Uw Livit adviseur bespreekt de uitkomsten van de scan met u.
Na afloop van de voetdrukmeting ontvangt u een digitaal rapport met uw persoonlijke voetdrukgegevens erin. Dit rapport kunt u zelf inzien en ook delen met uw huisarts of fysiotherapeut.
Uiteraard kunt u voor vragen over de rapportage altijd terecht bij uw eigen adviseur, hij of zij kan de resultaten direct met u bespreken en u voorzien van persoonlijk advies.
Maak vandaag nog een afspraak bij een Livit voetadviseur bij u in de buurt voor een voetdrukmeting.
Steunzolen voor dagelijks gebruik, ook wel inlegzolen of correctiezolen genoemd, worden meestal door uw huisarts, orthopeed, fysiotherapeut of sportarts voorgeschreven. U kunt zelf ook vrijblijvend een afspraak bij ons maken bij voetklachten of als u denkt dat steunzolen u kunnen helpen.
Livit Ottobock Care heeft speciale steunzolen voor tijdens het sporten. Omdat sporten speciale wensen met zich meebrengt, zijn deze inlegzolen net even anders dan de gewone steunzolen. De steunzolen zitten comfortabel tijdens het sporten en zijn minder gevoelig voor transpiratie en vuil.
Livit maakt ook speciale steunzolen op maat voor kinderen.
Vaak lopen kinderen met de voeten naar binnen. Bij een doorgezakte voet is het belangrijk om de voet in het midden aan de binnenzijde te ondersteunen. Een orthopedische steunzool zorgt ervoor dat de voet in een neutrale voetstand gedwongen wordt. Zo komt de voet rechter te staan. Spieren, pezen en andere weke delen van de voeten worden minder belast en komen tot rust. Steunzolen geven zo ook steun aan de enkels en zorgen voor een stabiele houding. Bovendien zorgen inlegzolen voor een betere drukverdeling onder de voet. Het grote voordeel van het op tijd beginnen met steunzolen bij kinderen met afwijkende voetstanden is dat hun voeten nog volop in ontwikkeling zijn. Hierdoor kan de voet goed gecorrigeerd worden, wat ervoor zorgt dat de voet een neutralere stand heeft aangenomen op het moment dat ze zijn uitgegroeid.
Draagt u correctiezolen of steunzolen, maar ondersteunen ze te weinig of verslijten ze te snel? 3D steunzolen bieden een perfecte pasvorm en ondersteuning. De 3D-printtechniek maakt het namelijk mogelijk om hyper-gepersonaliseerde steunzolen te laten maken. Een digitale voetscan meet uw persoonlijke bewegingspatroon en levert daarna de ‘bouwtekening’ aan de 3d-printer. De 3d-printer print vervolgens uw eigen maatwerk steunzolen uit.
Het is belangrijk dat u een inlegzool kiest die speciaal geschikt is voor gebruik in veiligheidsschoenen. Als u een willekeurige inlegzool gebruikt in een veiligheidsschoen, voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen die vanuit wet- en regelgeving gesteld zijn.
Met meer dan 151 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt
Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt
Livit Ottobock care meet op de meeste locaties veiligheidssteunzolen aan, informeer via veiligheidzakelijk@livit.nl waar u terecht kunt.
Livit Ottobock Care meet op de meeste locaties veiligheidssteunzolen aan, informeer via veiligheidzakelijk@livit.nl waar u terecht kunt.
Steunzolen kunnen allerlei lichamelijke klachten verhelpen. Klachten als gevolg van een verkeerde lichaamshouding kunnen op verschillende plekken voorkomen. De meeste pijnklachten worden ervaren in de voet, maar kunnen ook in de enkels, de knieën, heupen, onderrug en zelfs in de nek voorkomen.
Steunzolen corrigeren een verkeerde lichaamshouding door je voeten te ondersteunen en te ontlasten. Voetklachten zijn zeer uiteenlopend. Steunzolen ondersteunen en ontlasten je voeten en lichaamshouding en helpen bij:
Staat je klacht er niet tussen? Zoek dan simpel en snel via ”Hulp bij” naar de juiste klacht en ontdek de oplossing die wij kunnen bieden.
De kosten per paar steunzolen zijn ongeveer €255. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om je steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met je adviseur tot en met de nazorg en controle van je steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij. Steunzolen voor kinderen tot 16 jaar kosten €210.
Vergoeding Steunzolen?
Steunzolen vallen niet onder de basisverzekering, maar onder de aanvullende zorgverzekering. Je betaalt de kosten van je steunzolen rechtstreeks aan Livit Ottobock Care. De factuur die je van ons krijgt, kun je gebruiken om de kosten zelf te declareren bij je zorgverzekeraar. Of je (een deel van) de kosten vergoed krijgt van je zorgverzekeraar, hangt af van je aanvullende zorgverzekering.
Wil je weten wat úw zorgvergoeding voor steunzolen is? Bekijk je steunzolenvergoeding in onze vergoedingenwijzer.
Steunzolen vallen niet onder de basisverzekering, maar onder de aanvullende zorgverzekering. U betaalt de kosten van uw steunzolen rechtstreeks aan Livit Ottobock Care. De factuur die u van ons krijgt, kunt u gebruiken om de kosten zelf te declareren bij uw zorgverzekeraar. Of u (een deel van) de kosten vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar, hangt af van uw aanvullende zorgverzekering.
Wilt u weten wat úw zorgvergoeding voor steunzolen is? Ga naar de vergoedingenwijzer, selecteer uw zorgverzekeraar & polis en wij berekenen meteen uw vergoeding.
U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen.
Het enige dat u hoeft mee te nemen is uw verzekeringspas. Wanneer uw specialist of huisarts u een verwijsbrief meegeeft voor steunzolen, neemt u deze dan ook mee. Als u de rekening voor steunzolen declareert bij uw zorgverzekeraar kan deze er ook om vragen.
Gebruik je steunzolen bij voorkeur in leren schoenen met een goede pasvorm, een uitneembaar voetbed en een veter- of klittenbandsluiting. Deze combinatie biedt de beste ondersteuning. Steunzolen passen in de meeste confectieschoenen van goede kwaliteit. Steunzolen zijn in ieder geval geschikt voor : OVAC schoenen, orthopedische veiligheidsschoenen, verbandschoenen en confectieschoenen.
Gebruik je steunzolen bij voorkeur in leren schoenen met een goede pasvorm, een uitneembaar voetbed en een veter- of klittenbandsluiting. Deze combinatie biedt de beste ondersteuning.
Steunzolen passen in de meeste confectieschoenen van goede kwaliteit. Steunzolen zijn in ieder geval geschikt voor :
Neem bij het passen van nieuwe schoenen altijd je steunzolen mee naar de winkel.
Bij uw eerste bezoek aan Livit Ottobock Care bespreken we samen uw klachten en maken we een voetanalyse. Daarna meten we u de steunzolen aan. Het aanmeten van steunzolen of inlegzolen gebeurt met een voetafdruk. Die afdruk legt de vorm van de voet vast in belaste toestand. Dat is nodig omdat de vorm van de voeten verandert bij het belasten van de voet. En het gaat juist om de ondersteuning van de voeten in belaste toestand. Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de steunzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen.
Bij uw eerste bezoek aan Livit Ottobock Care bespreken we samen uw klachten en maken we een voetanalyse. Daarna meten we u de steunzolen aan. Het aanmeten van steunzolen of inlegzolen gebeurt met een voetafdruk. Die afdruk legt de vorm van de voet vast in belaste toestand. Dat is nodig omdat de vorm van de voeten verandert bij het belasten van de voet. En het gaat juist om de ondersteuning van de voeten in belaste toestand.
Het maken van de voetafdruk wordt op één van de volgende manieren gedaan:
Digitale scan
Om klachten goed in beeld te brengen, maken wij vooral gebruik van de RS digitale voetscan. De Livit Ottobock Care adviseur brengt voetklachten, drukpunten onder de voeten en de afwikkeling van uw voeten nauwkeurig in kaart. Lees meer over dynamische voetdrukmeting.
Podotrack of blauwdruk
Er wordt een afdruk van de voeten genomen, vervolgens worden de steunzolen op maat gemaakt op basis van deze afdruk.
Het is belangrijk dat u bij uw eerste afspraak de schoenen meeneemt waarin u uw steunzolen wil gaan dragen. Bovendien kan onze adviseur het slijtagepatroon aan uw schoenen beoordelen, wat iets zegt over uw looppatroon.
Afhankelijk van de situatie wordt er gekozen voor de voor u meest geschikte methode voor het maken van de voetafdruk.
Na het meten van uw voetafdruk gaan wij aan de slag met het produceren van de steunzolen. Twee weken later zijn uw steunzolen klaar voor gebruik. Uw adviseur helpt u met het plaatsen van de steunzolen in uw schoenen, controleert of ze goed zitten en vertelt u hoe u het beste aan uw steunzolen kunt wennen.
Wanneer je (weer) recht hebt op nieuwe steunzolen hangt af van je aanvullende zorgverzekering en is dus per zorgverzekering verschillend. Gemiddeld kom je één keer per jaar of één keer per 18 maanden in aanmerking voor nieuwe steunzolen. Bekijk per zorgverzekeraar hoe dat zit met behulp van onze vergoedingenwijzer.
Als u voor het eerst steunzolen aanschaft, is de controle meestal na drie maanden, tenzij u eerder klachten heeft. De afspraak voor de controle maakt u met uw orthopedisch adviseur op het moment dat u uw steunzolen komt ophalen.