Een verwijsbrief zorgt voor een soepele doorverwijzing en biedt ons de noodzakelijke informatie om de beste zorg te bieden. Zorg ervoor dat u altijd een verwijsbrief heeft wanneer u orthopedische zorg nodig heeft, om zo onverwachte kosten te voorkomen en verzekerd te zijn van de juiste behandeling.
Een prothese wordt aangemeten door een afdruk te maken van je stomp. Dit gebeurt met behulp van een gipsmodel, een digitale scan, of met een maatname. Afhankelijk van het type prothese dat je nodig hebt, duurt dat één tot twee uur. Aansluitend maken wij een pasafspraak met je. Die vindt twee weken na het aanmeten plaats. Tijdens het passen controleren wij de pasvorm en de stand zorgvuldig en stellen die waar nodig bij.
Een prothese leren dragen kost veel tijd en oefening. Eén van de dingen waar je mee moet leren omgaan is dat je geen gevoel hebt in je prothese. Als je bijvoorbeeld een prothesevoet draagt, voel je niet of je op grind loopt, op gras of op een wiebelige kei. Een prothesevoet geeft die signalen niet door aan je hersenen. Om onveilige situaties te voorkomen, moet je daarom veel oefenen.
Een prothese is in alle opzichten een kostbaar bezit. Als je je prothese goed onderhoudt, is dat goed voor het draagcomfort en voor de gebruiksduur. Je kunt Livit Ottobock Care natuurlijk altijd om advies vragen. Om je op weg te helpen geven wij je hier alvast een aantal tips.
De garantietermijn op fabricage- en materiaalfouten in uw prothese is één jaar.
Uw adviseur zal ervoor zorgen dat u altijd een functionele en adequate prothese heeft. Bij problemen zal er samen met u bekeken worden of reparatie of (gedeeltelijke) vervanging nodig is.
Voor een optimaal draagcomfort van uw prothese en om infecties en andere klachten te voorkomen, is het van belang dat u uw stomp goed verzorgt. Om u daarbij te helpen geven wij u graag een aantal tips. Lees er meer over door op de onderstaande button te klikken
Er zijn verschillende systemen om een beenprothese aan je stomp te bevestigen. Voor alle systemen zijn de belangrijkste onderdelen de liner en de prothesekoker.
Er zijn een aantal manieren om een bovenbeenprothese te bevestigen, zoals een liner met een rubberring aan de bovenzijde (seal in), een liner met pin, het KISS-systeem of zonder liner.
Er zijn een aantal manieren om een onderbeenprothese te bevestigen, zoals een liner met pin, een liner met een sleeve, een liner met ruberring (seal in), een vacuümsysteem, de lanyard ophanging, met behulp van de stomp (KBM) en de condylenfitting.
Heeft u een prothese of een functiebeperking dan kunt u een ‘verklaring van geschiktheid’ aanvragen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Meer informatie vindt u op de website van het CBR.
Nee, als een prothese wordt vergoed door een zorgverzekeraar is het niet mogelijk om bij te betalen voor een duurdere voorziening.
Er zijn diverse mogelijkheden om een sportvoorziening gefinancierd te krijgen. Hieronder zetten we de meest voorkomende financieringsmogelijkheden voor u op een rij. Welke regeling betrekking heeft op uw situatie is soms moeilijk in te schatten. Daar denken wij graag met u over mee. Tijdens een sportconsult kunnen wij op basis van uw specifieke vraag een passend advies geven welke regeling in uw situatie gehanteerd moet worden.
Een prothese wordt aangemeten door een afdruk te maken van uw stomp, met behulp van een gipsmodel of een digitale scan of aan de hand van maten. Afhankelijk van het type prothese dat u nodig heeft, duurt dat één tot twee uur. Aansluitend maken wij met u een pasafspraak. Die vindt twee weken na het aanmeten plaats. Tijdens het passen controleren wij de pasvorm en de stand zorgvuldig en stellen die waar nodig bij. Past de prothese goed, dan gaat u samen met uw fysiotherapeut oefenen met uw nieuwe prothese. Tijdens deze oefenfase leert u zelfstandig omgaan met uw prothese en wordt deze optimaal afgesteld. Hoe lang het oefentraject duurt, verschilt per prothese en per persoon.
Er zijn mensen die geen optimale pasvorm ervaren bij een kokerprothese. Regelmatig gehoorde opmerkingen zijn drukpijn, infecties of rugklachten als gevolg van een scheve houding. Herkent u dit? Dan is een osseointegratieprothese voor u misschien de oplossing. Mensen die in aanmerking komen: • Ervaren problemen met de koker, zoals transpiratie, huisproblemen en pijn. • Kunnen met de kokerprothese slechts beperkte afstanden lopen. • Zitten niet comfortabel met een kokerprothese. • Verliezen de kokerprothese regelmatig tijdens activiteiten.
De osseogratieprothesebehandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Het koppelstuk waarmee de prothese aan het implantaat is bevestigd, moet eens per drie tot vijf jaar worden vervangen. De kosten hiervoor worden vergoed door uw zorgverzekering.
Bij het aanmeten kijken we goed naar uw persoonlijke situatie en wensen. We bepalen samen met u en uw revalidatiearts welke bediening van de prothese bij u past: van een beenprothese met eenvoudige bediening (geriatrische beenprothese) tot een beenprothese met een dynamische voet die energie terug geeft bij het lopen.
Overweeg je na een amputatie (weer) te gaan sporten? Livit geeft je graag vast wat tips. Overleg met je orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of je prothese geschikt is voor de sport die jij in gedachten hebt. Een dure sportprothese is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet nodig. Vaak is goed advies en een kleine aanpassing aan je dagelijkse prothese– zoals het monteren van een toeclip om te wielrennen – al voldoende.
Zowel beenprothesen als armprothesen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor elke prothese geldt dat wij de aanvraag indienen bij je zorgverzekeraar. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Het enige dat we van je nodig hebben om je aanvraag te kunnen indienen is een voorschrift van je arts – oftewel je medische indicatie.
Uw voorschrijvend arts, fysiotherapeut en/of adviseur helpt u met het leren leven met uw prothese. Het gebruiksadvies dat zij u gegeven hebben is altijd leidend. Neem rustig de tijd om uw prothese aan te trekken en zorg ervoor dat uw stomp schoon en droog is, dat de stompkousen goed aangesloten zitten, dat u de prothese in de juiste stand aantrekt en dat deze goed vast zit voor dat u hem belast.
Een liner is erg kostbaar. Verzekeringen hebben dan vaak ook een minimale tijd van 1 jaar staan voor een liner. Mocht er onverhoopt voor die tijd schade zijn ontstaan die ervoor zorgt dat de liner niet meer functioneel is, wordt deze vervangen. Een extra liner voor het sporten zou niet betaald worden door de zorgverzekeraar. Er zijn potjes van gemeenten die daarbij kunnen bijdragen. Anders zou u hem zelf moeten kopen.
Ja, dat kan! Neem bij het aanmeten een t-shirt of stuk stof mee met een leuke print en we zullen deze meenemen bij de productie van de koker. De print kan als een plaatje op één zijde geplaatst worden, maar ook als ware een sok rondom de koker geplaatst worden. Mocht u dit ook willen, zorg dan dat de stof die u meebrengt elastisch is en dat de print er niet op ligt maar dat de draad van de stof geverfd is. Uw adviseur beoordeelt wat er precies mogelijk is.
Uw prothese is gemaakt zo dicht mogelijk naar uw eisen en wensen. Als u in staat bent om te kunnen hardlopen, zou er door uw orthopedisch adviseur gekozen zijn voor een voet, die u goed ondersteunt in het algemeen dagelijks leven. Hierbij zou het dan ook mogelijk moeten zijn om een klein stukje te kunnen rennen, om bijvoorbeeld de tram of de trein te halen. Echter deze voet zou niet zijn gemaakt om langdurig op te hardlopen. Dat zou namelijk betekenen dat de voet te flexibel is voor het normale lopen gedurende de hele dag. Om echt te kunnen hardlopen is een sport prothese noodzakelijk met een voet die speciaal is gemaakt om te hardlopen.
Als u een normale prothese heeft waarbij de componenten niet waterbestendig zijn, is dit absoluut niet aan te bevelen. Als dit onverhoopt toch is gebeurd is het belangrijk de prothese met zoetwater af te spoelen. Daarnaast is het te adviseren om dan een afspraak te maken met uw orthopedisch adviseur.
Als alle componenten van de prothese waterbestendig zijn, zou dit mogelijk zijn. Zorg wel ten alle tijden dat uw been blijft drijven als u hem verliest. Anders bent u hem echt kwijt gezien hij zinkt.