Compressietherapie verbetert de doorbloeding in uw benen of armen door middel van compressiekousen, ook wel steunkousen genoemd. Doordat de compressiekousen strak om uw been of arm zitten, oefenen ze druk uit op uw aderen. Zo verbeteren ze de bloedsomloop. Vocht wordt beter afgevoerd en de druk op de aderen vermindert.
Doorbloeding en de zwaartekracht
De werking van compressiekousen heeft te maken met zwaartekracht. Zwaartekracht is namelijk een belangrijke factor in problemen met doorbloeding. Uw hart en bloedvaten moeten hard werken om daar tegen op te kunnen.
Het zit zo: uw bloed stroomt door uw been of arm omhoog terug naar uw hart. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Of u nu jong bent of oud, gezond of ziek. Maar bij gezonde, jonge mensen zijn hart en bloedvaten zo krachtig dat er meestal geen problemen zijn. Bij ouderen of bijvoorbeeld mensen met problemen met hart en bloedvaten wint de zwaartekracht het. Uw bloed stroomt dan onvoldoende terug naar boven en blijft in uw benen achter. Hoe dat precies kan? U heeft bijvoorbeeld klepjes in uw aderen zitten, die voorkomen dat bloed terugstroomt. Die klepjes werken minder goed bij oudere mensen. Daarnaast zijn er allerlei andere medische oorzaken die deze problemen verergeren. Denk aan overgewicht, te weinig beweging, te zout eten of zelfs zwangerschap!
Compressiekousen helpen uw hart en bloedvaten in de strijd tegen de zwaartekracht. Door de druk die de kousen uitoefenen stroomt het bloed beter omhoog. Een compressiekous drukt sterk op uw been of arm, waardoor bloed hier als het ware weggeduwd wordt. Hoe hoger op uw been of arm, hoe minder de druk. Hierdoor duwt de kous uw bloed naar boven. Zo werken compressiekousen om uw bloedsomloop te verbeteren.