De doorbloeding van de onderbenen is een zwakke plek bij veel mensen. Het mogelijke gevolg daarvan? Verschillende lichte kwaaltjes, maar ook serieuze aandoeningen. Compressiekousen helpen klachten te bestrijden én ze te voorkomen. Op deze pagina leest u meer over compressiekousen en in welke situatie ze u kunnen helpen.
We beginnen met de belangrijkste vraag: wat zijn compressiekousen precies? Compressiekousen of compressiesokken zijn lange kousen die druk zetten op uw onderbeen. Bij de enkel is de kous strak en de druk hoog. Bij de knie is deze minder strak en de druk daardoor lager. Op die manier verbetert de kous de doorbloeding.
Compressiekousen zijn hulpmiddelen bij (ernstige) problemen met de doorbloeding. Ook bij aandoeningen als reuma en diabetes worden ze ingezet. Medische compressiekousen zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen (drukklasse 2, 3 of 4). Ze zijn ook wel bekend als therapeutisch elastische kousen (TEK). Compressiekousen in klasse 1 en klasse 2 kunt u zelf kopen. Compressiekousen in klasse 2, 3 en kunt u alleen krijgen op voorschrift van uw (huis)arts.
Over de verschillende drukklassen (1 t/m 4) vindt u verder op deze pagina meer informatie.
Misschien bent u ook bekend met de term steunkousen. Een compressiekous zit strakker dan een steunkous en zet daardoor meer druk op het been. Een ander verschil: een steunkous (drukklasse 1) is overal even strak en zet overal dezelfde matige druk op uw been. Over het verschil tussen steunkousen en compressiekousen vindt u verder op deze pagina meer informatie
De doorbloeding in de benen verslechtert met het ouder worden of door een medische oorzaak. Hart en bloedvaten hebben dan moeite om het bloed uit de benen omhoog te pompen. Door regelmatig compressiekousen te dragen, helpt u uw hart en bloedvaten hier een handje bij.
Een verminderde doorbloeding in de benen kan tot verschillende problemen leiden. Bijvoorbeeld spataderen. Die ontstaan als bloed zich ophoopt in aderen in de benen en er druk ontstaat. Onder die druk gaan de aderen kronkelen en worden ze zichtbaar aan het huidoppervlak. Geen heel ernstige kwaal, maar wel vervelend en soms erg pijnlijk.
U kunt spataderen gelukkig voorkomen. Door compressiekousen te dragen, maar ook met oefeningen en aanpassing aan levensstijl. Lees er meer over op onze informatiepagina over het voorkomen van spataderen.
Een ander probleem dat ontstaat door een slechte doorbloeding is het vasthouden van vocht in benen en voeten. Met dikke enkels als gevolg. Er is dan zoveel druk op de aderen, dat er vocht uit lekt. Daardoor zwellen voeten, enkels en soms zelfs benen op. Dat geeft een zwaar en pijnlijk gevoel. Net als spataderen een erg vervelende kwaal. Vochtophoping in benen en voeten kan vervelende gevolgen hebben. U leest er meer over op onze informatiepagina over dikke enkels.
Compressiekousen verbeteren de doorbloeding in uw benen. Doordat ze strak om uw been zitten oefenen ze druk uit op uw aderen. Zo verbeteren ze de bloedsomloop. Vocht wordt beter afgevoerd en de druk op de aderen vermindert. Houdt u vocht vast? Dit wordt na verloop van tijd minder als u compressiekousen draagt. Dikke voeten, enkels en onderbenen keren langzaam terug naar hun oude staat. En spataders? Die verdwijnen helaas niet, maar door de juiste kousen te dragen voorkomt u wel dat er nieuwe spataders bij komen. Als u naast het dragen van de kousen oefeningen doet en meer beweegt, versnelt u het genezingsproces.
U heeft kunnen lezen hoe de kousen u helpen bij klachten. Maar misschien vraagt u u af: hoe werken de compressiekousen nu precies? Dat heeft te maken met zwaartekracht. Zwaartekracht is namelijk een belangrijke factor in problemen met doorbloeding. Uw hart en bloedvaten moeten hard werken om daar tegen op te kunnen.
Het zit zo: uw bloed stroomt door uw been omhoog terug naar uw hart. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Of u nu jong bent of oud, gezond of ziek. Maar bij gezonde, jonge mensen zijn hart en bloedvaten zo krachtig dat er meestal geen problemen zijn. Bij ouderen of bijvoorbeeld mensen met problemen met hart en bloedvaten wint de zwaartekracht het. Uw bloed stroomt dan onvoldoende terug naar boven en blijft in uw benen achter. Hoe dat precies kan? U heeft bijvoorbeeld klepjes in uw aderen zitten, die voorkomen dat bloed terugstroomt. Die klepjes werken minder goed bij oudere mensen. Daarnaast zijn er allerlei andere medische oorzaken die deze problemen verergeren. Denk aan overgewicht, te weinig beweging, te zout eten of zelfs zwangerschap! Problemen met de doorbloeding in de benen spelen eerder bij vrouwen dan mannen. Hoe dat precies zit, leest u terug op onze informatiepagina over het vasthouden van vocht en dikke enkels.
Compressiekousen helpen uw hart en bloedvaten in de strijd tegen de zwaartekracht. Door de druk die de kousen uitoefenen stroomt het bloed beter omhoog. Een compressiekous drukt bij uw enkel sterk op uw been, waardoor bloed hier als het ware weggeduwd wordt. Hoe hoger op uw been, hoe minder de druk. Hierdoor duwt de kous uw bloed naar boven. Zo werken compressiekousen om uw bloedsomloop te verbeteren.
Misschien bent u naast compressiekousen ook bekend met de begrippen steunkousen of therapeutische elastische kousen (TEK). Deze termen worden regelmatig door elkaar gebruikt. En dat is niet helemaal juist, hoewel de producten helpen bij dezelfde klachten. Allereerst: steunkousen is de term die in de volksmond gebruikt wordt voor alle kousen die de bloedsomloop stimuleren. Officieel klopt dat niet helemaal. Maar wat is dan wel precies het verschil tussen steunkousen en compressiekousen? En wat zijn therapeutisch elastische kousen? U kunt steunkousen zien als een hulpmiddel bij beginnende klachten. Als uw klachten verergeren komt u in aanmerking voor compressiekousen. De officiële benaming daarvoor is therapeutisch elastische kousen. Deze worden bij u aangemeten door een specialist. Meer over de verschillen tussen steunkousen en compressiekousen vindt u in de onderstaande tabel:
Er zijn vier drukklassen voor elastische kousen. Steunkousen hebben drukklasse 1 en worden gebruikt bij lichte klachten, of om klachten te voorkomen. De zorgverzekering vergoedt deze kousen niet. Compressiekousen of therapeutisch elastische kousen zijn verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4. Deze worden ingezet bij ernstiger klachten. De zorgverzekering vergoedt deze kousen wel.
Kousen in drukklasse 1 helpen tegen een vermoeid of zwaar gevoel in uw benen. U kunt ze ook dragen om spataderen te voorkomen of deze te bestrijden als u lichte problemen heeft. Vaak worden steunkousen preventief gedragen.
Kousen in drukklasse 2 helpen tegen spataderen, risico op dikke enkels. Ook worden ze gedragen tijdens zwangerschap of bij herstel van een operatie.
Kousen in drukklasse 3 of 4 worden alleen geadviseerd bij zware klachten met de doorbloeding in de benen.
Compressiekousen verliezen met de tijd hun elasticiteit. Daardoor wordt de druk minder en werken de kousen minder goed. Hoe snel dat precies gaat, verschilt van persoon tot persoon. Om die reden doet Livit Ottobock Care ieder jaar een controle. Daarbij kijken we niet alleen naar de kousen, maar ook naar uw klachten. Het kan zijn dat uit de controle blijkt dat u nog even vooruit kunt met uw compressiekousen. Als het nodig is, ontvangt u nieuwe kousen. Misschien zelfs uit een andere drukklasse. Hoe het aanmeten precies in zijn werk gaat, ziet u in de onderstaande video.
Therapeutische compressiekousen worden bij medische klachten gedragen. Tegenwoordig dragen sporters ook steeds vaker speciale sportkousen. Dit om de doorbloeding van de benen tijdens of na het sporten te verbeteren. Dit helpt bij herstel en het voorkomen van blessures